
Spørger du ind til, hvad en virksomheds strategi er med deres tilstedeværelse på Instagram, vil de fleste formentligt svare, noget i stil med; "vi vil gerne øge kendskabet til vores brand", eller "vi vil gerne øge trafikken til vores webshop". Begge udsagn er fine mål at have, men de fortæller desværre intet om strategien.
Strategi handler mere om at definere hvorfor du, eksempelvis, bruger Instagram som kanal. Og, som så mange andre ting, jo mere simpelt du kan forklarer det, desto bedre!
Hos Sunde Media, bruger vi strategi, som et springbræt til alt, hvad vi gør. Måden vi gør det på og sikrer at alle forstår det, er ved at koge strategien ned til én enkel sætning. Til dét bruger vi fire små ord: Get, Who, To, By.
Hvad er en Get-Who-To-By-sætning?
Formålet med en Get-Who-To-By-sætning er at indkapsle din marketingsstrategi på en præcis og forståelig måde, som du kan bruge i dit kreative brief.
Hvis ikke du ved, hvad et kreativt brief er, så anbefaler jeg at du læser vores artikel "Den Komplette Guide til Kreative Briefs", inden du læser videre.
Hvad end det er et internt eller eksternt kreativt projekt, såsom en ny brand-kampagnefilm til din virksomhed, så ender det kreative brief ofte med at blive overvældende for de folk som skal ud og producere og sjældent er alle med på, hvad det overordnede mål for kampagnen er. Det er her, at Get-Who-To-By-sætningen er din redningsmand.
Den hjælper bl.a. med at besvare uundgåelige spørgsmål, såsom:
Hvad er den overodnede marketingsstrategi bag dette projekt?
Hvad håbes der, ultimativt, at opnåes gennem projektet?
Hvem er projektet målrettet og hvad vil vi gerne have dem til at gøre?

Vi bruger den engelske betegnelse, fordi alt vi laver af kreativt arbejde foregår på engelsk. Det er mest af alt fordi vi aldrig ved, hvilke øjne der skal læse og forstå det, så det er nemmere at bruge et mere universalt sprog end dansk.
Ønsker du at oversætte Get-Who-To-By, så ville det sætningskonstruktionen formentlig lyde noget i stil a la: Få, Som, Til at, Ved at.
Eksempel: Nemlig.com
For at gøre ovenstående lettere at forstå, og en smule mere konkret, har jeg taget et eksempel med fra vores eget arbejde. I dette tilfælde er det en kampagne vi lavede for Nemlig.com.
Kampagnen "Fra Hav til Hoveddør" blev skabt med henblik på at skabe opmærksomhed omkring Nemligs store udvalg af fisk og skaldyr, samtidigt med, at man ønskede at komme eventuelle fordomme, omkring hvorvidt man kan købe frisk fisk på nettet, til livs.
Get-Who-To-By-sætningen for deres kampagne så sådan her ud:
Get people who shop groceries online, who wants to get everything they need delivered, to see that fish bought at Nemlig.com, is just as fresh as from their local fishmonger, by showing them the whole process, from the sea to their frontdoor.
Og her er det endelige resultat:
Så er spørgsmålet: kan du se strategien i videoen?
Skab din egen Get-Who-To-By-sætning
Nu når du er blevet klogere på, hvordan du kan koge hele din strategi ned, til én enkel sætning, er det på tide at du forsøger dig på egen hånd!
Måden vi anbefaler at du gør det på, er ved at følge disse fem skridt:
Beskriv målgruppen: Det kan både være baseret på et specifikt datasæt, eller et mere kvalitativt persona, men uanset hvad, så bestræb dig på at gøre det så konkret som muligt - det vil hjælpe dig og dit team senere i den kreative proces.
Beskriv målgruppens udfordring: Dette skal du bruge til at sætte konteksten for den løsning i skal have skabt og dermed, hvor jeres brand kan hjælpe målgruppen. Husk at tage udgangspunkt i en reel udfordring og ikke bare 'ønsketænkning' fra brandets side.
Beskriv målgruppens ønskede handling/respons: En respons kunne være at de ændrer deres opfattelse af dit brand eller foretager sig en specifik handling. Dette er resultatet, som dit projekt ultimativt skal drive.
Beskriv dit budskab/tilbud: For en kampagnefilm, eksempelvis, er dette det ene budskab, som du ønsker at formidle til målgruppen. Dette skulle meget gerne adressere målgruppens udfordring (dit "Who"), samt være dét der driver handling (dit "To").
Når alt er udfyldt: Gennemgå din Get-Who-To-By-sætning og sikre dig, at den stemmer overens med det du (og dine stakeholders) gerne vil opnå. Afslutningsvist kan du indsætte den i dit kreative brief.
NB: Husk at gør dit sprog visuelt og hold dig fra "buzzword"-termer. Jo mere kreativitet du kan flette ind i din strategisætning, desto mere kan du inspirerer dem, som skal ud og eksekverer projektet.
Sådan! Det var alt, som du behøver for at skabe din egen one-liner-strategi. Vi håber, at du fandt artiklen brugbar og at alle dine fremtidig kreative projekter må lykkes med bravour - nu er det i hvert fald ikke strategien, som er uklar!